Maitotyypit ja juuston valmistus

Kaupan maitotiskit ovat pullollaan erilaisia maitovaihtoehtoja mutta juuston valmistukseen niistä käyvät ainoastaan muutamat. Paras maito on tietysti käsittelemätön raakamaito suoraan tilalta eli Tilamaito, koostumus vaihtelee vuodenaikojen mukaan eli kesälllä kun lehmät saavat tuoretta ruokaa niin silloin se on parasta juustonvalmistuksessa. Seuraavaksi paras vaihtoehto on Luomu Täysmaito joka on pastoroitu mutta jota ei ole homogenisoitu. Tämän huomaa siitä että kun antaa maidon seistä jonkin aikaa niin rasva erottuu maidon pinnalle. Normaali Täysmaito on muuten sama mutta siinä rasva on pilkottu pieniksi pisaroiksi homogenisoinnilla. Nämä maitotyypit käyvät lähes kaikkien juustojen valmistukseen. Sitten on juustotyyppeja jotka vaativat vähärasvaisen maidon eli esim kovat murenevat juustot kuten Parmesaani. Näissä voidaan käyttää Kevymaitoa jossa rasvapitoisuus on 2% luokkaa tais Täysmaidon ja Kevytmaidon sekoitusta.

Sitten on omana tyyppinään Vuohen- ja Lampaanmaito joista tulee loistavia juustoja joissa erittäin pikantti maku ja tuoksu. Voit valmistaa pehmeitä juustoja kuten Chevre tai sitten puolikovia/kovia juustoja kuten esim. Manchego.

UHT, ESL, Rasvattomat ja Laktoosittomat maitotuotteet eivät sovellu joko ei ollenkaan tai hyvin huonosti juuston valmistukseen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top