Juustonteossa on vaihetta ja niiden määrä vaihtelee juustotyypin mukaan. Valmistusaika vaihtelee 5 tunnista 2 vuorokauteen mutta tällaissa tapauksissa eri vaiheiden välillä joutuu useasti odottelemaan useita tunteja.
Tämä on vain pelkistetty listaus eri vaiheista mutta antaa hyvän kuvan tapahtumista. Juuston valmistumiseen liittyy paljon kemiallisia reaktioita, joissa juusto saa koostumuksen ja muut ominaisuudet. Näistä prosesseista löytyy tietoja Facebook sivujen ”TIEDOSTOT” osiosta. Lisäksi ohjeissa on tarkat ohjeet eri vaiheista, noudata niitä.
Kannatta katsoa video esim ”Guido’s Hard Italian Style” juuston teosta https://www.youtube.com/watch?v=i9sBoJA5kyo
- Hanki tarvittavat välineet, lisäaineet ja hapatteet
- Desinfioi kaikki tarvittavat keittiövälineet yms
- Kaada maito kattilaan, joka on vesihauteessa
- Lämmitä maito ohjeen mukaiseen lämpötilaan (Vesihaude ja Sous Vide)
- Pidä lämpötila
- Täysmaitoa käytettäessä lisää Kalsiumkloridi ja sekoita, Tilamaidossa ei tarvita)
- Lisää muut ohjeessa mainitut aineet/bakteerit, sekoita
- Lisää Hapate/Hapatteet ohjeen mukaan
- Odota ohjeen mukainen aika
- Sekoita Hapatteet maitoon
- Odota ohjeen mukainen aika
- Tarkista että juustomassa on kiinteytynyt (veitsitesti)
- Leikkaa ohjeen mukaisesti juustomassa kuutioksi
- Odota ohjeen mukainen aika
- Sekoita massaa ohjeen mukaan
- Kaada massa siivilään, jossa harso, anna heran valua
- Siirrä massa harsoineen muottiin
- Siirrä muotti juustoprässiin, lisää painoja ohjeen mukaan
- Poista muotti prässistä ja harsosta
- Aseta juusto ohjeen mukaiseen suolakylpyyn
- Poista juusto suolakylvystä, kuivaa pyyhkeellä
- Kuivata juustoa ohjeen mukaan huoneen lämpötilassa
- Siirrä juusto kypsymään ohjeissa mainitun ajan ja olosuhteissä (lämpö ja kosteusprosentti RH)
- Kypsytä ohjeissa mainittu aika ja tee ohjeissa mainitut hoitotoimenpiteet
- Nauti omin pikku kätösin tehdystä juustosta 😊