Juustonvalmistuksen työvaiheet

Juustonteossa on vaihetta ja niiden määrä vaihtelee juustotyypin mukaan. Valmistusaika vaihtelee 5 tunnista 2 vuorokauteen mutta tällaissa tapauksissa eri vaiheiden välillä joutuu useasti odottelemaan useita tunteja.

Tämä on vain pelkistetty listaus eri vaiheista mutta antaa hyvän kuvan tapahtumista. Juuston valmistumiseen liittyy paljon kemiallisia reaktioita, joissa juusto saa koostumuksen ja muut ominaisuudet. Näistä prosesseista löytyy tietoja Facebook sivujen ”TIEDOSTOT” osiosta. Lisäksi ohjeissa on tarkat ohjeet eri vaiheista, noudata niitä.

Kannatta katsoa video esim ”Guido’s Hard Italian Style” juuston teosta https://www.youtube.com/watch?v=i9sBoJA5kyo

  1. Hanki tarvittavat välineet, lisäaineet ja hapatteet
  2. Desinfioi kaikki tarvittavat keittiövälineet yms
  3. Kaada maito kattilaan, joka on vesihauteessa
  4. Lämmitä maito ohjeen mukaiseen lämpötilaan (Vesihaude ja Sous Vide)
  5. Pidä lämpötila
  6. Täysmaitoa käytettäessä lisää Kalsiumkloridi ja sekoita, Tilamaidossa ei tarvita)
  7. Lisää muut ohjeessa mainitut aineet/bakteerit, sekoita
  8. Lisää Hapate/Hapatteet ohjeen mukaan
  9. Odota ohjeen mukainen aika
  10. Sekoita Hapatteet maitoon
  11. Odota ohjeen mukainen aika
  12. Tarkista että juustomassa on kiinteytynyt (veitsitesti)
  13. Leikkaa ohjeen mukaisesti juustomassa kuutioksi
  14. Odota ohjeen mukainen aika
  15. Sekoita massaa ohjeen mukaan
  16. Kaada massa siivilään, jossa harso, anna heran valua
  17. Siirrä massa harsoineen muottiin
  18. Siirrä muotti juustoprässiin, lisää painoja ohjeen mukaan
  19. Poista muotti prässistä ja harsosta
  20. Aseta juusto ohjeen mukaiseen suolakylpyyn
  21. Poista juusto suolakylvystä, kuivaa pyyhkeellä
  22. Kuivata juustoa ohjeen mukaan huoneen lämpötilassa
  23. Siirrä juusto kypsymään ohjeissa mainitun ajan ja olosuhteissä (lämpö ja kosteusprosentti RH)
  24. Kypsytä ohjeissa mainittu aika ja tee ohjeissa mainitut hoitotoimenpiteet
  25. Nauti omin pikku kätösin tehdystä juustosta 😊

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top