Juustonteon pelit ja vehkeet

Tässä tarinaa juustonteossa tarvittavista laitteista/tarvikkeista,

15l teräskattila kannella

Ohjeissa yleisin maitomäärä on 10l joten 10l kattila on karvan liian pieni

Sous Vide sirkulaattori

Sous Vide sirkulaattori

Helpoin tapa pitää ja säätää maidon/juustomassan oikea lämpötila. Ei ole vaaraa että kuumenee liikaa.

Lämmityslaatikko

Laatikkoon laitetaan kattila ja sirkulaattori, kaadetaan vettä laatikkoon niin että veden pinta on vähintään samalla korkeudella kuin maito kattilassa.

Vaihtoehto sirkulaattorille ja laatikolle

Voit toki käyttää ns vesihaudetekniikkaa jossa isossa astiassa on vettä ja se laitetaan liedelle ja juustokattila asetetaan joko haudekattilan sisään tai päälle. Vanhan Kansan metodi joka toimii muttei niin vaivaton kuin sirkulaattori.

Juustoprässi, juustomuotti, juustoharppu, harso ja tarvittavat palikat

Voit tehdä nämä itse mutta allekirjoittaneelta löytyy kuvan mukainen setti valmiina.

Painot prässiin

Voi käyttää kuvan mukaisia levypainoja, käsipainoja tai muuta painavaa. Max tarve on noin 30 kg.

Tarvitset erikokoisia painoja juustoprässiin, juustonteon ohjeissa on maininta millä kilomäärällä juustomassa tulee painaa.

Pallovispilä

Hanki riittävän iso(pitkä) vispilä että yllät sekoittamaan juustomassaa kattilan pohjia myöten

Käytetään kun juustomassa pitää saada pilkottua pieniksi palasiksi (riisinjyvän kokoinen)

Reikäkauha

Sekoitetaan aineksia maitoon ja myöhemmin juustomassa leikkauksen jälkeen sekoitetaan ettei massa kiinteydy.

Siivilä/Lävikkö (iso)

Asetetaan harso lävikköön ja kaadetaan kattilasta hera ja juustomassa. Hera valuu pois ja juustomassa jää harsoon josta se nostetaan muottiin (prässiin)

Harsokagasta (Paksumpi/tiheämpi versio)

Lävikköön tai juuston suojaamiseen kuivumisen/kypsymisen aikana. Jos ostat metritavaraa (suosittelen) Leikkaa n. 70cm*70cm neliöitä ja pärmää reunat.

Digitaalinen lämpömittari

Toinen maidon/juustomassan lämpötilan jatkuvaan tarkkailuun ja toinen puikkomallinen nopeaan mittaukseen esim heran tai veden lämmityksessä.

Mittalusikat

Aineiden tarkkaan annostukseen 1/64 tl, 1/32tl, 1/16 tl, 1/8 tl, 1/4 tl, 1/2 tl, 3/4 tl ja 1 tl

Juustomattoja (Sushimatto)

Juuston alustana kuivatuksen/kypsytyksen aikana

Juustovahaa tai Synteettistä vahaa

Itse tehtyä (mehiläisvaha+kookosöljy) tai tilaa netistä

Tarvitset myös kattilan vahan sulattamista varten johon mahtuu upottamaan yli puolet juustosta kerralla (rittävän syvä). Synteettinen vaha levitetään sienellä tai pensselillä.

Vakumontilaite

Vaihtoehto vahaamiselle, joissain ohjeissa kehoitetaan laittamaan juusto vakuumiin kypsymisen ajaksi. Asiasta on monta mielipidettä eli lueppa allekirjoittaneen artikkeli aiheesta.

Kypsytyskaappi / tila

Juuston kyspyttämistä varten tarvitsen paikan jossa voit säätää lämpötilaa ja kosteusprosentti tai sitten paikka kuten kellari jossa on yleensä vakio lämpötila eikä kosteuprosenttikaan paljon vaihtele. Kirjoitin lyhyen tarinan omasta kaapistani (löytyy FB ryhmän tiedostoista). Yksi hyvä vaihtoehto on käyttää kypsytyslaatikoita (pramea nimi) eli sopivan kokoinen muovilaatiko kannella, poraa reikiä kanteen ja laatikkon että ilma pääsee kiertämään. Aseta juuston alle laatikkoon bampumatto tai vastaava ja laita kasteltu sieni laatikokn toiseen päähän. Sulje laatikko ja aseta jääkaappiin ylähyllylle. Jos voit niin säädä jääkaapin minimilämpötilan. Tarkista ylähyllyn lämpötlä silloin tällöin (11-13 C) ja kostuta sieni kerran viikossa. Yleisin kypsytyslämpötila on 13C hujakoilla ja kosteusprosentti 80-90%

Netistä löytyy hyviä ohjeita hakusanalla “Ripening Box”

Aineet

Juoksute eli Rennet

Rennet

Löytyy esim S ja K kaupoista

Kalsiumkloridi (calsium chloride)

Suola

Mikä tahansa EI IONISOITU suola käy, esim hieno merisuola

Hapatteet

Alkuun pääsee muutamalla yleisellä hapatteella, Thermofiilinen ja Mesofiilinen. Näistä löydät lisäinfoa kohdasta XXXXXXXXXXXXXXXXXX

Valmistajia on useita ja netti täynnä myyjiä. Katso että tilaat EU:n sisältä niin vältyt ylimmääräisiltä kuluilta ja nopeampi toimitus. Kannataa muuten tilata kertaheitolla riittävästi valikoimaa, postikulut kun pukkaa olemaan 15-25 €.

Yhdestä pussista/purkista saa hapattettua yleensä noin 100l maitoa

Tässä latvialainen myyjä josta saat nopeasti ja suhtkoht edulliseen hintaan. XXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top