Wensleydale tyylinen juusto

Tässä vähän itse juustosta. Wensleydale-juusto on kiinteää ja hieman ”hilseilevää” juustoa, mutta ei kuivaa ja murenevaa, itse asiassa päinvastoin, se on kosteaa ja melko mehevää, suussa sulavaa juustoa. Hieman makea, ilman huomioitavaa jälkimakua, Wensleydale sopii täydellisesti kaikkien tuoreiden hedelmien, mukaan lukien omenoiden, päärynöiden, viinirypäleiden, greippien ja mansikoiden, seuraksi.
Wensleydale sopii myös lasillisen kevyen viinin tai kylmän oluen kera, Wensleydalen kyntäjän lounaan kera. Wallace- ja Gromit-elokuvat tekivät siitä jälleen suositun ja myynti lähti liikkeelle Isossa-Britanniassa.


AINEET:
• 10l Tilamaitoa tai Täysmaitoa
• 1/8 tl Hapate, Lactoferm MSO tai vastaava
• 2 ml Juoksute sekoitettuna 1 dl keitettyä/jäähdytettyä vettä (Åström 5ml)
• 3 ml Kalsiumkloridia sekoitettuna 1 dl keitettyä/jäähdytettyä vettä. (jos käytät Täysmaitoa)
• 3 tl Suolaa
• 6-10 kpl Salvia lehtiä uunissa sterilisoituna (120°C/10 min)

OHJEET:

  1. Lämmitä maito 30°C
  2. Lisää tarvittaessa kalsiumkloridi
  3. Lisää MSO tai vastaava hapate
  4. Anna levätä 3 min
  5. Sekoita heräte maitoon
  6. Anna levätä 45 min
  7. Lisää Juoksute, sekoita Max 1 min
  8. Anna levätä 50 min tai kunnes massa on kiinteää (veitsitesti)
  9. Leikkaa massa 13mm kuutioiksi juustoharpulla ja veitsellä
  10. Anna levätä 5 min
  11. Sekoita 10 min
  12. Anna levätä 15 min
  13. Nosta lämpötila 32°C ja sekoita 2 tuntia 3-4 min välein tai niin usein, että massa pysyy irtonaisena.
  14. Poista suurin osa herasta ja kaada massa siivilään, jossa harso.
  15. Solmi harson neljä kulmaa yhteen ja kiristä hieman.
  16. Anna valua 2 tuntia, 15 min välein avaa harso ja riko käsin massa palasiksi ja solmi uudelleen.
  17. 2 tunnin jälkeen riko massa pieniksi palasiksi viimeisen kerran, sekoita suola käsin joukkoon ja kaada puolet massasta muottiin, jossa harso.
  18. Levitä Salvian lehdet juuston pintaan, painele hieman kädellä.
  19. Kaada loppu massa muottiin
  20. Aseta muotti prässiin, paino 5 kg aika 15 min
  21. Poista muotti prässistä, juusto muotista ja harsosta, käännä juusto (varovasti, juusto on melko hauras tässä vaiheessa)
  22. Laita muotti takaisin prässiin, paino 25 kg ja aika 12 tuntia.
  23. Poista juusto muotista ja harsosta, aseta juustomatolle huoneenlämpöön ja anna kuivua 2 päivää. Suojaa harsolla.
  24. Vahaa juusto, kun se on pinnaltaan täysin kuiva.
  25. Aseta juusto tilaan jossa 13-15°C ja 80-85% RH
  26. 3 viikon jälkeen syötävissä mutta maukkaampi lopputulos Max 3 kuukautta
    NAUTI 😊

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top