Aineet:
12 l Tila- tai Täysmaitoa
1/2 tl Thermophilic heräte. (Lactoferm EM)
2 ml Juoksute liuotettuna 1 dl haaleaa keitettyä vettä. (Åström 5 ml)
Suolaa
4 l 18% suolaliuosta
3-4 l Keitettyä vettä jäähdytettynä 50ºC
Ohjeet:
- Lämmitä maito 31º C.
- Lisää heräte.
- Anna levätä 5 min, sekoita
- Peitä kannella ja anna levätä 60 min.
- Tarvittaessa lisää kalsiumkloridi, sekoita
- Lisää juoksute ja sekoita max 1 min.
- Anna levätä noin 35 min.
- Leikka juustomassa 10 mm kuutioksi vaakasuuntaan juustoharpilla ja veit-sellä pystysuuntaan.
- Sekoita rauhalisesti 10 min
- Anna levätä 10 min
- Poista n. puolet herasta ja lisää 50 ºC keitettyä vettä pikkuhiljaa 15 min aika-na kunnes massan lämpötila on 37º C, sekoita jotta lämpö tasaantuu mas-sassa/herassa.
- Anna levätä 5 min
- Kaada massa/hera muottiin jossa harso
- Aseta muotti prässiin.Paino 3 kg ja aika 4 tuntia
- Poista paino ja anna juuston kehittyä 12 tuntia huoneenlämmössä.
- Laita juusto suolaliuokseen 10 tunniksi, käännnä juusto 5 tunnin jälkeen.
- Poista juusto suolaliemestä, kuivaa ja aseta juustomatolle.
- Peitä juusto harsolla ja kuivaa 2 päivää, käännä juustoa 6 tunnin välein.
- Aseta juusto kypsytylaatikkoon ja laatikko kypsytystilaan 13º C / 85%.
- Käännä juusto 2-3 kertaa/viikossa ja pyyhi juusto 2% suolaliuoksella.Kuivaa samalla kypsytyslaatikko ja laita juusto laatikkoon ja kypsytyskaappiin.
- Kypsytä juustoa 6-8 viikkoa, pidempi aika antaa lisää makua/tuoksua
NAUTI 😊