St Nectaire tyylinen juusto

Aineet:

  1. 10-12l Tilamaitoa tai Täysmaitoa
  2. 1/8 tl MA4002 tai Lactoferm MSY (Tilamaitoa käytettäesä pienennä hapatteen määrää 30%)
  3. 1/32 tl Geotrichum Candidum
  4. 2 ml Juoksute (Åström 5 ml) sekoitettuna 1 dl keitettyyn/jäähdytettyyn veteen
  5. ¼ tl Kalsiumkloridi Täysmaitoa käytettäessä, sekoitettuna 1 dl keitettyyn/jäähdytettyyn veteen
  6. 3-4l Keitettyä vettä jäähdytettynä 39C
  7. Suolaa n. 2% massan painosta

Ohjeet:

  1. Lämmitä maito 32C
  2. Lisää hapate, anna levätä 3 min, sekoita hyvin
  3. Anna levätä 60 min
  4. Lisää juoksute, sekoita max 1 min
  5. Anna levätä 45 min, tarkista massan valmius (veitsitesti)
  6. Leikkaa massa n. 10 mm kuutioihin 5 min aikana, juustoharpulla vaakasuuntaan ja veitsellä pystysuuntaan
  7. Sekoita rauhallisesti 15 min
  8. Anna levätä 3 min
  9. Poista 1/3 osa herasta ja lisää 39C vettä seuraavan 10 min aikana ja sekoita rauhallisesti koko ajan, kunnes massan lämpötila on 35C
  10. Sekoita tasaisesti seuraavat 35 min
  11. Anna massan laskeutua kattilan pohjalle
  12. Poista heraa, kunnes massan pinnalla heraa noin 3 cm
  13. Painele massaa kasaan käsin (tiivistää massan ja poistaa heraa)
  14. Aseta sopiva levy massan päälle ja paina tiivistäen lisää massaa ja jotta massa saisi kiekonomaisen muodon
  15. Anna levätä 15-20 min
  16. Leikkaa kiekko pystysuuntaa n. 4 cm kuutioiksi
  17. Anna levätä 4 min
  18. Siirrä massa muottiin (ilman harsoa) ja muotti prässiin
  19. Prässää 60 min, paino 7 kg
  20. Poista kiekko muotista ja suolaa pinnat (suolaa 1,5-2% kiekon painosta)
  21. Laita kiekko muottiin ja prässiin
  22. Prässää 12 tuntia, paino 12 kg
  23. Käännä kiekko muotissa
  24. Prässää toiset 12 tuntia
  25. Poista juustokiekko muotista ja laita 2 päiväksi tilaan, jossa 18-19C ja 70-75% RH
  26. Nosta juusto puisen leikkuulaudan päälle ja siirrä tilaan, jossa 13C ja 85-90% RH
  27. Viikon päästä pyyhi juusto 6% suolaliuoksella, toista kahden viikon aikana kerran viikossa (yhteensä 2 kertaa)
  28. Jokaisen pyyhintäkerran jälkeen anna juuston kuivua hetken aikaa ennen kuin laitat takaisin kypsytystilaan
  29. Kypsytä 6-8 viikkoa

Kypsymisen vaiheet alusta alkaen:
Päivä 5 valkoista kasvua juuston pinnassa
Päivä 7 Valkoista ”karvaa” kasvaa pinnalla
Päivä 9 Eriväriset homeet valtaavat pinnan (Mucor)
Päivä 25 Homeet lisääntyvät ja muodostavat nätin pinnan, myös pinkin väriä joukossa
Päivät 30-60 Pinnan pitäisi kuivua ja koostumuksen pehmetä

NAUTI 😊

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top