Aineet:
8 l Tila- tai Täysmaitoa
1/8 tl Penicillium Roqueforti
1/8 tl Flora Danica
70gr Kreikkalaista jugurttia
Tarvittaessa Kalsiumkloridia
2 ml juoksutetta sekoitettuna 1 dl vettä (Åström 5 ml)
Suolaa 2,5% juuston painosta
Valmistelu:
Liuota P. Rogueforti 1 dl maitoa, anna levätä 30 min
Ohjeet:
- Lämmitä maito 32C
- Lisää maitoon jugurtti ja sekoita.
- Lisää P. Rogueforti ja sekoita.
- Lisää Flora Danica.
- Anna levätä 5 min
- Sekoita heräte maitoon.
- Anna levätä 60 min, lämpötila edellen 32C.
- Lisää tarvittaessa kalsiumkloridi.ja sekoita
- Lisää juoksute joka on liuotettu ½ kpp vettä.
- Sekoita hyvin 1 min ajan.
- Anna levätä 30 min, tarkista massa
- Leikkaa massa veitsellä 2,5 cm paloihin. (älä käytä juustoharppua)
- Sekoita hetki, riko suurimmat palaset sekoituskauhalla
- Anna levätä 5 min
- Sekoita massaa varovasti 15 min ajan 3-5 min välein.
- Anna levätä 10 min.
- Poista 2l heraa kattilasta.
- Sekoita massaa 15 min ajan 3-5 min välein.
- Anna levätä 15 min
- Kaada massa siivilään jossa on harso.
- Laita kattila takaisin lämpöön.
- Sekoita massaa käsin jottei massa tiivistyisi. Murskaa sormin isommat palaset.
- Siirrä massa muottiin joka on asetettu kattilaan pohjalle
- Lämpötila edelleen 32C
- Anna valua 4 tuntia, käännä juusto kerran tunnissa.
- Ensimmäisen käännön yhteydessä tyhjennä kattila herasta ja aseta pohjalle 2-3 lasia/mukia yms. Muotin alle jotta muotti nousee ylöspäin kattilassa.
- Ota juusto pois muotista ja punnitse se. Punnitse tarvittava suolan määrä (2,5% juuston painosta)..
- Hiero ¼ osa suolasta juuston yläpintaa.
- Aseta juusto takaisin muottiin. Peita harsolla.
- Anna kuivua 12 tuntia.
- Ota juusto pois muotista, suolaa toinen puoli ja sivut myös, Laita takaisin muottiin.
- Toista edellinen 12 tunnin välein seuraavat 2-3 päivää
- Laita juusto kypsytyslaatikkoon jossa alla bampumatto tai vastaava. Laatikko tilaan jossa lämpö 11-13C
- Tarkista juuston homehtuminen silloin tällöin.
- 7-10 päivän jälkeen sinihomeen pitäisi peittää juuston pintaa.
- Ota juusto pois laatoikosta.
- Pistele juusto päältä 2 cm välein pohjaan asti (käytä vaikka lämpömittarin puikkoa tms. Muista desinfioida.
- Toista toiselle puolelle
- Laita takaisin laatikkoon ja tilaan jossa 11-13C.
- Anna kypsyä 90 päivää
- Käännä juustot kerran viikossa ja anna hengittää hetken aikaa, kuivaa laaatikkoja kansi.
NAUTI 😊