AINEET:
10l Tila- tai Täysmaitoa
1/8 tl Lactoferm MSE tai Flora Danica heräte
1.5 ml Juoksute sekoitettuna 1 dl keitettyä/jäähdytettyä vettä (Åström 5 ml)
1/2 tl Kardemumma (sekoitettuna 1 dl lämpimään maitoon ja anna vetäytyä 20-30 min)
1/2 tl Neilikkajauhe
1/2 tl Kuminansiemeniä
1/4 tl Kalsiumkloridi tarvittaessa
3-4l 25% Suolaliuosta
4l Keitettyä vettä jäähdytettynä 72C
OHJEET:
- Lämmitä maito 32C.
- Lisää Kalsiumkloridi tarvittaessa, sekoita.
- Lisää Heräte, anna levätä 3 min, sekoita.
- Anna levätä 60 min.´
- Lisää kardemummaneste kahvifiltterin läpi, sekoita (ei murusia massaan!)
- Lisää Juoksute, sekoita max 1 min.
- Anna levätä 50 min
- Tarkista massan kiinteys, leikkaa massa juustoharpulla ja veitsellä 10mm kuutioksi.
- Anna levätä 5 min.
- Sekoita 15 min rauhallisesti.
- Poista puolet herasta ja lisää 15 min aikana 72C vettä ja sekoita koko ajan. kunnes massan lämpötila on 38C.
- Sekoita vielä 20 min.
- Kaada massa siivilään jossa harso, anna valua 2 min.
- Sekoita massaa käsin jotta siitä tulee irtonainen.
- Lisää neilikka ja kumina, sekoita käsin niin että mausteet on tasaisesti massassa.
- Siirrä massa muottiin jossa harso ja muotti prässiin.
- Jokaisen seuraavan painonmuutoksen jälkeen poista muotti prässistä, juusto muotista/harsosta, käännä ja laita takaisin harsoon/muottiin ja prässiin.
- Paino 6 kg aika 30 min.
- Paino 12 kg aika 1 tunti.
- Paino 12 kg aika 3 tuntia
- Poista painot, siirrä muotti tilaan jossa 12C, laita vaikka tarjotin alle jos juusto valuu vielä nestettä.
- Anna kuivua seuraavat 12 tuntia.
- Jäähdyta suolaliuos 12C ja laita juusto liuokseen, aika 8 tuntia.
- Suolaa juuston yläpinta (2 tl)
- Käännä juusto puolivälissä ja suolaa yläpinta (2 tl)
- Poista juusto liuoksesta, kuivaa paperilla, aseta juusto bampumatolle tai vastaavalle ja siirrä kuivumaan huoneenlämpöön. Peitä harsolla. Aika 2 päivää kunnes juuston pinta on täysin kuiva.
- Vahaa juusto.
- Vahattu juusto kypsytystilaan jossa 13C ja n. 85% RH.
- Kypsytysaika 3 kuukautta.
NAUTI 😊