Jarlsberg tyylinen juusto

Aineet:

 9,5 l Tilamaitoa tai täysmaitoa
 0,5 l Kevytmaitoa
 1/4 tl Thermophilic Culture. (PG)
 1/8 tl Propionic Shermanii liuotettuna 1 dl lämmintä maitoa
 5/8 tl Kalsiumkloridi liuotettuna 1 dl vettä
 2 ml Juoksute liuotettuna 1 dl keitettyä haaleaa vettä. (Åström 5 ml)
 25%:sta suolaliuosta
 3-4l Keitettyä vettä jäähdytettynä 60C

Ohjeet:

  1. Lämmitä maito 33º C.
  2. Lisää Thermophilic Heräte ja Propionic.
  3. Anna levätä 3 min, sekoita
  4. Peitä kannella ja anna levätä 45 min.
  5. Tarvittaessa lisää kalsiumkloridi, sekoita
  6. Lisää juoksute ja sekoita max 1 min.
  7. Anna levätä noin 45 min (tsekkaa videolta miten tietää massan olevan val-mis)
  8. Leikka juustomassa 5mm kuutioksi vaakasuuntaan juustoharpilla ja pallo-vispilällä pystysuuntaan.
  9. Sekoita 20 min.
  10. Anna levätä 5 min
  11. Poista heraa kunnes massan pinta paljastuu.
  12. Sekoita hetki ennen kuuman veden lisäämistä.
  13. Lisää 60C vettä samalle tasolle kuin alkuperäinen hera oli, sekoita
  14. Tarkista lämpötila, sen tulisi olla noin 38º C
  15. Nosta lämpötila 42C 30 min aikana, sekoita rauhallisesti.
  16. Massan raekoko tulisi pienentyä huomattavasti
  17. Anna levätä 5 min
  18. Kaada massa/hera muottiin jossa harso
  19. Aseta muotti prässiin.Paino 11 kg ja aika 30 min.
  20. Poista muotti prässistä, poista massa muotista ja harsosta ja käännä. Laita takaisin harsoon ja muottiin.
  21. Prässiin ja paino 22 kg ja aika 8 tuntia.
  22. Toista juuston kääntö. Prässiin ja paino 22 kg aika 8 tuntia.
  23. Poista muotti prässistä, poista juusto muotista sekä poista harso.
  24. Laita juusto suolaliuokseen 12 tunniksi, käännnä juusto 6 tunnin jälkeen.
  25. Poista juusto suolaliemestä ja aseta juustomatolle.
  26. Peitä juusto harsolla ja kuivaa 2-3 päivää, käännä juustoa päivittäin.
  27. Vahaa juusto.
  28. Aseta juusto kypsytylaatikkoon/kaappiin lämpötila 10C 92% RH 2 viikkoa, käännä päivittäin.
  29. Sitten 18C 92% RH 4-6 viikkoa, käännä 2 krt / vk
  30. Laita juusto takaisin tilaan 10C 92% RH aika 2+ kuukautta

NAUTI 😊

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top