Aineet:
9,5 l Tilamaitoa tai täysmaitoa
0,5 l Kevytmaitoa
1/4 tl Thermophilic Culture. (PG)
1/8 tl Propionic Shermanii liuotettuna 1 dl lämmintä maitoa
5/8 tl Kalsiumkloridi liuotettuna 1 dl vettä
2 ml Juoksute liuotettuna 1 dl keitettyä haaleaa vettä. (Åström 5 ml)
25%:sta suolaliuosta
3-4l Keitettyä vettä jäähdytettynä 60C
Ohjeet:
- Lämmitä maito 33º C.
- Lisää Thermophilic Heräte ja Propionic.
- Anna levätä 3 min, sekoita
- Peitä kannella ja anna levätä 45 min.
- Tarvittaessa lisää kalsiumkloridi, sekoita
- Lisää juoksute ja sekoita max 1 min.
- Anna levätä noin 45 min (tsekkaa videolta miten tietää massan olevan val-mis)
- Leikka juustomassa 5mm kuutioksi vaakasuuntaan juustoharpilla ja pallo-vispilällä pystysuuntaan.
- Sekoita 20 min.
- Anna levätä 5 min
- Poista heraa kunnes massan pinta paljastuu.
- Sekoita hetki ennen kuuman veden lisäämistä.
- Lisää 60C vettä samalle tasolle kuin alkuperäinen hera oli, sekoita
- Tarkista lämpötila, sen tulisi olla noin 38º C
- Nosta lämpötila 42C 30 min aikana, sekoita rauhallisesti.
- Massan raekoko tulisi pienentyä huomattavasti
- Anna levätä 5 min
- Kaada massa/hera muottiin jossa harso
- Aseta muotti prässiin.Paino 11 kg ja aika 30 min.
- Poista muotti prässistä, poista massa muotista ja harsosta ja käännä. Laita takaisin harsoon ja muottiin.
- Prässiin ja paino 22 kg ja aika 8 tuntia.
- Toista juuston kääntö. Prässiin ja paino 22 kg aika 8 tuntia.
- Poista muotti prässistä, poista juusto muotista sekä poista harso.
- Laita juusto suolaliuokseen 12 tunniksi, käännnä juusto 6 tunnin jälkeen.
- Poista juusto suolaliemestä ja aseta juustomatolle.
- Peitä juusto harsolla ja kuivaa 2-3 päivää, käännä juustoa päivittäin.
- Vahaa juusto.
- Aseta juusto kypsytylaatikkoon/kaappiin lämpötila 10C 92% RH 2 viikkoa, käännä päivittäin.
- Sitten 18C 92% RH 4-6 viikkoa, käännä 2 krt / vk
- Laita juusto takaisin tilaan 10C 92% RH aika 2+ kuukautta
NAUTI 😊