AINEET:
• 10 l Tilamaitoa tai Täysmaitoa
• 1/8 tl Lactoferm SLBH
• 1/8 tl Lactoferm MSO
• 1/4 tl Lipase, liuotettuna 1 dl jäähtynyttä keitettyä vettä
• 2 ml Juoksute, liuotettuna 1 dl jäähtynyttä keitettyä vettä (Åström 5 ml)
• 4 l 25% Suolaliuos
• Oliiviöljyä voiteluun
OHJEET:
- Lämmitä maito 30°C
- Lisää molemmat herätteet ja sekoita
- Anna levätä 1 tunti.
- Lisää Lipase ja sekoita hyvin.
- Lisää juoksute
- Anna levätä 45 min- 1h kunnes massan päälle on tullut ohut kerros heraa ja massa alkaa irrota kattilan seinämistä. Jos käytät Lipasea niin aika voi olla pitempikin(1,5-2h).
- Leikkaa massa 1.25cm kuutioiksi veitsellä , anna levätä 5 min.
- Sekoita massaa pallovispilällä 30 min, massan palaset tulisi olla noin kahvipavun kokoisia.
- Seuraavan 30 min aikana nosta maidon lämpötila hitaasti 38°C. Sekoita säännöllisesti. Anna massan levätä 5 min.
- Kaadaa massa muottiin jossa on tarvittaessa harso, aseta muotti prässiin, paino 7 kg ja aika 15 minutes.
- Poista juusto muotista/harsosta ja käännä, muotti takaisin prässiin. 7 kg ja 15 min
- Toista sama vielä kaksi kertaa.
- Lopuksi paino 14 kg ja aika 8 tuntia tai yön yli.
- Laita juusto suolaliuokseen aika 6 tuntia, käännä joka toinen tunti.
- Poista juusto suolaliemestä, kuivaa. Laita juusto kypsytyskaappiin 13°C.
- Ensimmäisen viikon jälkeen voitele käsin juusto päivittäin ohuesti Oliiviöljyllä, jos hometta ilmestyy pintaan niin pyyhi heti pois 2% suolaliuokseen kastetulla kankaalla.
- Valmista syötäväksi 8 vk kuluttua, parasta 4-6 kk kuluttua
NAUTI 😊