Aineet
10 l Täysmaitoa tai Tilamaitoa
1/8 tl Hapate (mesophilic aroma esim. Flora Danica)
2,5ml Kalsiumkloridi sekoitettuna 1 dl keitettyä vettä jos Täysmaito
2 ml juoksute sekoitettuna 1 dl keitetttyä vettä (Åström 5 ml)
50 gr Hienoa merisuolaa
3-4 tl Kuivattuja yrtteja
OHJEET:
- Lämmitä maito 32C asteeseen
- Lisää hapate ja sekoita hyvin
- Anna levätä 30 min, pidä lämpötila 32C
- Lisää veteen sekoitettu kalsiumkloridi
- Lisää veteen sekoitettu juoksute
- Sekoita 1 min
- Anna juustomassan asettua 45 min – 1 h
- Tarkista että juustomassa on valmis, kokeile halkaista massaa veitsellä ja jos tulee siisti leikkauspinta niin se on valmis (kts. tarkemmin videosta)
- Leikkaa juustomassa n. 1 cm kuutioksi (juustoveitsi ja juustoharppu)
- Anna levätä 5 min
- Sekoita 10 min kunnes massan palaset ovat suurinpiirtein samankokoisia ja pienentyneet hieman.(rusinan kokoisia)
- Kiehuta kattilassa n. 2-3l vettä ja jäähdytä 80-85 C asteeseen
- Kauho n.1/3 osa herasta pois (käytä siivilää ja ½ l mittaa apuna)
- Sekoita hetki
- Nosta lämmityksen lämpötila 36 – 38C asteeseen.
- Kaada kuumaa vettä juustomassan joukkoon ja sekoita kaatamisen ajan kunnes juustomassan lämpötila nousee 36 – 38C astetta. Mitä lähempänä massan lämpötila on 38C astetta sen kovempi juusto tulee olemaan.
- Sekoita säännöllisesti ettei juustomassa paakkuunnu
- Lisää suola
- Pidä juustomassa 36 – 38C astessa 25-30 min, sekoita välillä että suola liukenee eikä juustomassa paakkunnu.
- Kaada kattilan sisältö siivilään jossa on harsokangas, valuta ylimmääräinen hera pois ja haluat lisätä yrtteja niin kaada juustomassa takaisin kattilaan.
- Halutessasi lisää kuivattua yrttiseosta maun mukaan (1-3 tl), sekoita käsin yrtit massaan.
- Kaada juustomassa muottin jossa on harsokangasta
- Siirrä muotti juustopuristimeen
- Purista 5kg ja 20 min
- Poista juusto muotista, käännä ja aseta takaisin muottiin ja puristimeen.
- Purista 13kg ja 8 h
- Laita juusto kypstyslaatikkoon ja tilaan jossa 12C ja 90% RH
- Aika 4 viikkoa, käännä juustoa päivittäin ensimmäisen viikon aikana ja tarkista ettei home ole vallannut juuston pintaa, jos on niin pyyhi juustoa 2% suolalliuoksella.
- Käännä juusto 2 krt viikossa loppu kypsennysaikana.
- Vahaa juusto ja kypsytä vielä samassa tilassa 2 viikkoa.
NAUTI 😊