Havarti tyylinen juusto

Aineet
 10 l Täysmaitoa tai Tilamaitoa
 1/8 tl Hapate (mesophilic aroma esim. Flora Danica)
 2,5ml Kalsiumkloridi sekoitettuna 1 dl keitettyä vettä jos Täysmaito
 2 ml juoksute sekoitettuna 1 dl keitetttyä vettä (Åström 5 ml)
 50 gr Hienoa merisuolaa

 3-4 tl Kuivattuja yrtteja

OHJEET:

  1. Lämmitä maito 32C asteeseen
  2. Lisää hapate ja sekoita hyvin
  3. Anna levätä 30 min, pidä lämpötila 32C
  4. Lisää veteen sekoitettu kalsiumkloridi
  5. Lisää veteen sekoitettu juoksute
  6. Sekoita 1 min
  7. Anna juustomassan asettua 45 min – 1 h
  8. Tarkista että juustomassa on valmis, kokeile halkaista massaa veitsellä ja jos tulee siisti leikkauspinta niin se on valmis (kts. tarkemmin videosta)
  9. Leikkaa juustomassa n. 1 cm kuutioksi (juustoveitsi ja juustoharppu)
  10. Anna levätä 5 min
  11. Sekoita 10 min kunnes massan palaset ovat suurinpiirtein samankokoisia ja pienentyneet hieman.(rusinan kokoisia)
  12. Kiehuta kattilassa n. 2-3l vettä ja jäähdytä 80-85 C asteeseen
  13. Kauho n.1/3 osa herasta pois (käytä siivilää ja ½ l mittaa apuna)
  14. Sekoita hetki
  15. Nosta lämmityksen lämpötila 36 – 38C asteeseen.
  16. Kaada kuumaa vettä juustomassan joukkoon ja sekoita kaatamisen ajan kunnes juustomassan lämpötila nousee 36 – 38C astetta. Mitä lähempänä massan lämpötila on 38C astetta sen kovempi juusto tulee olemaan.
  17. Sekoita säännöllisesti ettei juustomassa paakkuunnu
  18. Lisää suola
  19. Pidä juustomassa 36 – 38C astessa 25-30 min, sekoita välillä että suola liukenee eikä juustomassa paakkunnu.
  20. Kaada kattilan sisältö siivilään jossa on harsokangas, valuta ylimmääräinen hera pois ja haluat lisätä yrtteja niin kaada juustomassa takaisin kattilaan.
  21. Halutessasi lisää kuivattua yrttiseosta maun mukaan (1-3 tl), sekoita käsin yrtit massaan.
  22. Kaada juustomassa muottin jossa on harsokangasta
  23. Siirrä muotti juustopuristimeen
  24. Purista 5kg ja 20 min
  25. Poista juusto muotista, käännä ja aseta takaisin muottiin ja puristimeen.
  26. Purista 13kg ja 8 h
  27. Laita juusto kypstyslaatikkoon ja tilaan jossa 12C ja 90% RH
  28. Aika 4 viikkoa, käännä juustoa päivittäin ensimmäisen viikon aikana ja tarkista ettei home ole vallannut juuston pintaa, jos on niin pyyhi juustoa 2% suolalliuoksella.
  29. Käännä juusto 2 krt viikossa loppu kypsennysaikana.
  30. Vahaa juusto ja kypsytä vielä samassa tilassa 2 viikkoa.

NAUTI 😊

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top