Aineet
8-10 l Täysmaitoa tai Tilamaitoa
¼ tl Hapate, Lactoferm EM
1 tl Propionic Shermanii sekoittetuna 1 dl keitettyä/jäähdytettyä vettä
2 ml Juoksute (Åström 5 ml) sekoitettuna 1 dl keitettyä/jäähdytettyä vettä
4 l 25% suolaliuosta (brine)
5 ml Kalsiumkloridia jos Täysmaitoa
5 dl 2% suolaliuosta (säilytä jääkaapissa)
Ohjeet
- Lämmitä maito 33º C
- Lisää Kalsiumkloridi tarvittaessa
- Lisää Hapate ja P. Shermanii
- Anna levätä 2-3 min, sekoita hyvin.
- Anna levätä 10 min
- Lisää Juoksute ja sekoita hyvin, max 1 min
- Anna levätä n. 40-45 min kunnes massa on valmis (veitsitesti)
- Leikkaa massa veitsellä ja juustoharpulla n. 6mm kuutioksi.
- Anna levätä muutama minuutti
- Sekoita massaa pallovispilällä n. 40 min jotta raekoko muuttuu yhtenäiseksi ja pienemmäksi
- Nosta 35 min aikana lämpötila 49ºC, sekoita sillointällöin jotta massa ei paakkunnu
- Kun 49ºC saavutettu, pidä lämpötila vielä 35 min sekoittaen samalla pallovispilällä pienentäen massan raekokoa noin riisinjyvän kokoiseksi
- Anna levätä 5 min
- Poista heraa kunnes massan pinta paljastuu
- Kaada massa muottiin jossa harso ja muotti prässiin
- Prässää 5 kg 15 min
- Poista juusto muotista/harsosta ja käännä, laita prässiiin
- Prässää 7 kg 2 tuntia
- Poista juusto muotista/harsosta ja käännä, laita prässiiin
- Prässää 7 kg 12 tuntia
- Juustokiekko suolaliuokseen 12 tuntia, käännä 3 tunnin välein
- Suolaa aina yläpinta (1 tl)
- Poista kiekko liuoksesta ja kuivaa talouspaperilla/puhtaalla pyyhkeellä
- Laita juusto viikoksi tilaan, jossa 13ºC ja pyyhi 2% suolaliuoksella päivittäin
- Laita juusto 2-3 viikoksi huoneenlämpöiseen tilaan ja pyyhi 2% suolaliuoksella päivittäin
- Kun kiekko alkaa pullistumaan kunnolla niin laita 3 kuukaudeksi tilaan, jossa 7ºC ja 80-85% RH
- Käännä ja pyyhi kiekkoa 2% suolaliuoksella 3 kertaa viikossa
NAUTI 😊