Cheddar tyylinen juusto

Aineet:
▪ 10 l Tilamaitoa tai Täysmaitoa
▪ 1/4 tl Lactoferm MSE tai vastaava
▪ 2 ml Juoksute sekoitettuna 1 dl keitettyyn ja jäähtyneeseen veteen (Åström 5 ml).
▪ 3/4 tl Annato sekoitettuna 1 dl keitettyyn ja jäähtyneeseen veteen
▪ 1,5 rkl Suolaa Jos käytät pastöroitua maitoa, lisää kalsiumkloridi: 1 dl keitettyyn ja jäähtyneeseen veteen

Ohjeet:

  1. Lämmitä maito 30C
  2. Lisää hapate.
  3. Anna levätä 5 min
  4. Sekoita 1 min
  5. Anna levätä 1 tunti
  6. Lisää Annato, sekoita 1 min
  7. Lisää juoksute sekoita 1 min
  8. Anna levätä 45 min kunnes saat puhtaan leikkausjäljen (tsekkaa video)
  9. Leikkaa juustomassa 1,25 cm kuutioiksi juutoharpulla ja veitsellä.
  10. Anna juustomassan levätä 5 min.
  11. Nosta lämpötila hitaasti 38C asteeseen 30 min aikana, ja sekoita rauhallisesti ja säännöllisesti ettei juustomassa kiinteydy.
  12. Massan palasten pitäisi olla rusinan kokoisia. Ellei niin käytä pallovispilää.
  13. Sekoita massaa 4-5 kertaa seuraavan 30 min aikana 38C asteessa.
  14. Anna juustomassan levätä 15 min 38C asteessa.
  15. Aseta metallisiivilä kattilan päälle ja kaada heraa kunnes kattila on noin puoliksi täynnä, laita kattila odottamaan jatkotoimenpiteitä.
  16. Kaada loput massasta pienireikäiseen isoon siivilään ja tasoita massa siivilässä.
  17. Anna levätä 15 min
  18. Kuumenna jäänyt hera kattilassa 43C.
  19. Kaada massa siivilästä isolle leikkualustalle.
  20. Leikka massa neljään tai useampaan osaan ja laita palat takaisin siivilään.
  21. Aseta siivilä herakattilan päälle, tarkista että siivilä/massa ei kosketa heraa.
  22. Tätä vaihetta kutsutaan “Cheddaroinniksi”
  23. Pidä heran lämpötila 43C asteessa
  24. Käännä palasia 8 kertaa seuraavien 2 tunnin ajan. (15 min välein)
  25. Viimeisen käännön jälkeen massan kovuus/koostumus on lähellä esim kanan rintafilettä ja pinnan tulisi kiiltää.
  26. Aseta palaset leikkualustalle.
  27. Leikkaa massa 1,25 cm kuutioiksi
  28. Murskaa kuutiot pienemmiksi käsin isoon astiaan
  29. Lisää 1,5 rkl suolaa, sekoita suola käsin hyvin palojen joukkoon
  30. Aseta harso muottiin ja lisää juustonpalat harsoon/muottiin
  31. Siirrä muotti prässiinSiirrä muotti prässiin
  32. Paino 12 kg ja aika 1 tunti.
  33. Käännä juusto muotissa (käsittele varovasti)
  34. Paino Paino 20 kg ja aika ja aika 12 tuntia
  35. Käännä juusto muotissa (voit poistaa harson jos haluat)
  36. Paino 23 kg ja aika ja aika 12 tuntia
  37. Poista juusto muotista/prässistä
  38. Anna kuivua huonen lämpötilassa 2-3 päivää, peitä harsolla.
  39. Laita juusto vakuumiin ja tilaan jossa 12C, 3-6 kuukautta
  40. Käännä juusto viikoittain.Käännä juusto viikoittain. NAUTI 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top