Aineet:
▪ 10 l Tilamaitoa tai Täysmaitoa
▪ 1/4 tl Lactoferm MSE tai vastaava
▪ 2 ml Juoksute sekoitettuna 1 dl keitettyyn ja jäähtyneeseen veteen (Åström 5 ml).
▪ 3/4 tl Annato sekoitettuna 1 dl keitettyyn ja jäähtyneeseen veteen
▪ 1,5 rkl Suolaa Jos käytät pastöroitua maitoa, lisää kalsiumkloridi: 1 dl keitettyyn ja jäähtyneeseen veteen
Ohjeet:
- Lämmitä maito 30C
- Lisää hapate.
- Anna levätä 5 min
- Sekoita 1 min
- Anna levätä 1 tunti
- Lisää Annato, sekoita 1 min
- Lisää juoksute sekoita 1 min
- Anna levätä 45 min kunnes saat puhtaan leikkausjäljen (tsekkaa video)
- Leikkaa juustomassa 1,25 cm kuutioiksi juutoharpulla ja veitsellä.
- Anna juustomassan levätä 5 min.
- Nosta lämpötila hitaasti 38C asteeseen 30 min aikana, ja sekoita rauhallisesti ja säännöllisesti ettei juustomassa kiinteydy.
- Massan palasten pitäisi olla rusinan kokoisia. Ellei niin käytä pallovispilää.
- Sekoita massaa 4-5 kertaa seuraavan 30 min aikana 38C asteessa.
- Anna juustomassan levätä 15 min 38C asteessa.
- Aseta metallisiivilä kattilan päälle ja kaada heraa kunnes kattila on noin puoliksi täynnä, laita kattila odottamaan jatkotoimenpiteitä.
- Kaada loput massasta pienireikäiseen isoon siivilään ja tasoita massa siivilässä.
- Anna levätä 15 min
- Kuumenna jäänyt hera kattilassa 43C.
- Kaada massa siivilästä isolle leikkualustalle.
- Leikka massa neljään tai useampaan osaan ja laita palat takaisin siivilään.
- Aseta siivilä herakattilan päälle, tarkista että siivilä/massa ei kosketa heraa.
- Tätä vaihetta kutsutaan “Cheddaroinniksi”
- Pidä heran lämpötila 43C asteessa
- Käännä palasia 8 kertaa seuraavien 2 tunnin ajan. (15 min välein)
- Viimeisen käännön jälkeen massan kovuus/koostumus on lähellä esim kanan rintafilettä ja pinnan tulisi kiiltää.
- Aseta palaset leikkualustalle.
- Leikkaa massa 1,25 cm kuutioiksi
- Murskaa kuutiot pienemmiksi käsin isoon astiaan
- Lisää 1,5 rkl suolaa, sekoita suola käsin hyvin palojen joukkoon
- Aseta harso muottiin ja lisää juustonpalat harsoon/muottiin
- Siirrä muotti prässiinSiirrä muotti prässiin
- Paino 12 kg ja aika 1 tunti.
- Käännä juusto muotissa (käsittele varovasti)
- Paino Paino 20 kg ja aika ja aika 12 tuntia
- Käännä juusto muotissa (voit poistaa harson jos haluat)
- Paino 23 kg ja aika ja aika 12 tuntia
- Poista juusto muotista/prässistä
- Anna kuivua huonen lämpötilassa 2-3 päivää, peitä harsolla.
- Laita juusto vakuumiin ja tilaan jossa 12C, 3-6 kuukautta
- Käännä juusto viikoittain.Käännä juusto viikoittain. NAUTI 🙂