Aineet:
10 litraa Tilamaitoa tai Täysmaitoa
1/8 tl Mesophilic heräte esim Lactoferm MST
2 ml Juoksute sekoitettuna 1 dl keitettyyn veteen (Åström juoksute annostus rapiat 5ml)
2 rkl Kosher- tai hienoa merisuolaa
Jos käytät pastöroitua maitoa muista lisätä kalsiumkloridi ennen juoksutetta, ½ tl sekoitettuna veteen
Ohjeet:
Kaada maito kattilaan.
Lämmitä se 32C lämpötilaan (sousvide sirkulaattori tai vesihau-de)
Lisää heräte ja sekoita
Anna maidon/herätteen kypsyä rauhassa noin 30 min
Kaada juoksutin maidon joukkoon ja sekoita hyvin 1 min.
Anna maidon levätä noin 40 min kunnes juustomassa on aset-tunut (tsekkaa videoista miten homma tehdään)
Leikkaa sitten juustomassa veitsellä ja juustoharpulla n. 1cm kuutioiksi.
Lämmitä massa 35C asteeseen seuraavan 10 min aikana ja se-koita rauhallisesti massaa koko ajan.
Kun olet saavuttanut 35C niin pidä se noin 40 min ja sekoita ko-ko ajan.
40 min jälkeen palojen tulisi oll riisinjyvän kokoisia, anna juusto-massan levätä 5 min
Aseta kattila siivilän alle jotta hera saadan talteen.
Kaada massa siivilään jossa harso. Pidä siivilä edelleen herakat-tilan päällä (lämpöä tarvitaan seuraavassa vaiheessa)
Anna juustomassan levätä 5 min.
Kaada massa isolle leikkuualustalle.
Leikkaa massa 2,5 cm levyisiksi siivuiksi.
Laita siivut takaisin siivilään, käännä siivut 2 krt 10 min aikana.
Jos siivut tarttuvat toisiinsa käännettäessä niin leikkaa veitsellä uudelleen siivuiksi ja käännä.
Murenna siivut käsin peukalonpään kokoisiksi palasiksi.
Lisää 2 rkl suolaa palasten päälle ja sekoita käsin hyvin.
Kaada/kauho massa muottiin jossa harso ja aseta prässiin.
Muotissa/prässissä paino 5 kg ja aika 10 min.
Poista juustomassa harsosta, lisää suolaa ylä- ja alapinnoille sekä sivuille, käännä ja kääri uudelleen liinaan ja aseta prässiin. Paino 5 kg ja 10 min.
Toista kääntö ja suolaus, paino 7,5 kg ja aika 20 min.
Toista kääntö ja suolaus, paino 7,5 kg ja aika 16 tuntia
Anna kuivua huoneenlämpötilassa 3-4 päivää, suojaa juusto ettei ötökät pääse sen kimppuun (esim harso).
Laita juusto vakuumiin tai vahaa
Laita juusto tilaan jossa 13C.
Käännä juustoa 3-4 krt viikossa 3 viikon ajan.
NAUTI 😊