Aineet:
10 l Tilamaitoa tai Täysmaitoa
1/8 tl Heräte C201 tai Lactoferm PG
2,5 ml Juoksute sekoitettuna 1 dl keitettyä/jäähdytettyä vettä (Åström 5 ml)
½ tl Kalsiumkloridi sekoitettuna 1 dl keitettyä/jäähdytettyä vettä (vain täysmaidolle)
4 l 25% suolaliuosta
Ohje:
- Lämmitä maito 37°C
- Lisää hapate, anna levätä 3 min ja sekoita hyvin
- Anna levätä 60 min
- Lisää juoksute, sekoita Max 1 min
- Anna levätä 20 min, testaa massa (veitsitesti)
- Leikkaa massa 1,5 cm kokoiseksi kuutioksi juustoharpulla ja veitsellä
- Sekoita rauhallisesti 10 min.
- Nosta lämpötila 39°C ja sekoita 15 min rauhallisesti.
- Poista 40% herasta, sekoita muutaman kerran.
- Kaada massa harsolla varustettuun muottiin.
- Painele massaa hieman.
- Anna valua 15 min ja käännä muotti
- Anna valua 15 min käännä muotti.
- Laita muotti tilaan jossa 38°C. (käytä samaa laatikkoa/sous vide sauvaa kuin massan valmistuksessa, säädä SV sauvan lämpötilaksi 38°C) Laita muotin alle koroke, jotta se on vedenpinnan yläpuolella (kts kuvaa lopussa). Peitä pyyhkeellä.
- Seuraavan 1,5 tunnin ajan käännä muotti 30 min välein.
- Toisella kääntökerralla poista harso, käännä juusto ja laita juusto takaisin muottiin ja samaan tilaan.
- Siirrä juusto huoneen lämpötilaan 4-6 tunniksi
- Siirrä juusto tilaan, jossa 15°C
- Jäähdytä suolaliuos myös 15°C
- Laita juusto suolaliuokseen 2 tunniksi, suola yläpinta (1 tl)
- Käännä juusto puolivälissä, suolaa yläpinta (1tl)
- Poista juusto liuoksesta, kuivaa ja aseta tilaan, jossa 11-13°C ja 85-90% RH
- Pyyhi juusto päivittäin harsolla, joka on kostutettu 6-8% suolaliuokseen. Käännä juusto.
- 10 päivän päästä juuston pitäisi pehmentyä selvästi.
- Kypsytä 2 viikkoa – 2 kuukautta.
NAUTI 😊